• 1396/11/10 - 05:51

راه اندازی آزمایشگاه بکارگیری فناوری واقعیت مجازی (Virtual reality) در آموزش علوم پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند

مرکز یادگیری الکترونیکی و توسعه آموزش های مجازی در معاونت آموزشی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، برای اولین بار در کشور یک آزمایشگاه تحقیق و توسعه فناوری واقعیت مجازی را برای اهداف آموزشی تجهیز و راه اندازی نموده است. این مرکز توانسته است ضمن تولید تعداد زیادی از کلیپ های آموزشی مبتنی بر فناوری واقعیت مجازی در دروس تئوری و عملی میکروبیولوژی پزشکی و بکارگیری آن در کلاس های درس، امکان استفاده از این فناوری آموزشی را در شبیه سازی مجازی محتواها و مفاهیم آموزشی در کلیه دروس علوم پزشکی توسط اعضای هیات علمی علاقه مند مهیا سازد.دکتر مجید زارع بیدکی، دانشیار میکروبیولوژی پزشکی و مدیر مرکز یادگیری الکترونیکی و توسعه آموزش های مجازی در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، ضمن اعلام این خبر افزود: دسترسی طراحان آموزشی به فناوری واقعیت مجازی (VR)، امکان آن را فراهم ساخته است تا محتوای یادگیری در محیطی 100% مجازی ارائه شود، اما در عین حال بسیار شبیه آن چیزی باشد که در عالم واقع انجام می شود. نمایش چنین شبیه سازی هایی، بویژه زمانی حائز اهمیت است که عملا امکان ارائه سناریوهای مربوطه در فضای واقعیت عینی، مثلا در یک کلاس درس یا در یک آزمایشگاه آموزشی میسر نباشد، خطرناک باشد و یا گران و پر هزینه باشد. دکتر زارع افزود: برای مثال، استفاده از فناوری واقعیت مجازی در درس میکروبیولوژی برای شبیه سازی فضای 360 درجه سیتوپلاسم یک باکتری و تجسم سه بعدی اجزای آن از منظر یک ناظر درونی، یادگیری ساختار سلول باکتری را برای فراگیران بسیار مهیج، جذاب، عمیق و با آنچه تاکنون امکان ارائه آن بوده است، کاملا متفاوت می سازد. همچنین است دسترسی فراگیران به یک آزمایشگاه مجازی (Virtual lab) که امکان آشنایی و تعامل با ابزارها و دستگاه های پیشرفته، انجام آزمایشات و حتی کار با مواد شیمیایی یا میکروارگانیسم های خطرناک را به شکل مجازی میسر می کند. دسترسی دانشجویان و دستیاران پزشکی به شبیه سازهای بالینی، امکان دیگریست که تشریح عملی اندام ها و اعضای بدن، معاینه فیزیکی موارد نادر پزشکی و نهایتا تمرین برخی جراحی ها را به شکل مجازی میسر می نماید. بعلاوه، دسترسی به مدل های شبیه سازی شده از ماشین آلات گران قیمت یا خطرناک در حوزه پزشکی، فراگیری طرز کار چنین ماشین هایی را به میزان زیادی تسهیل می کند. برای مثال، فراگیری اصول و نحوه ی کار با دستگاه های پرتو نگاری پزشکی و یا آشنایی با چگونگی تولید رادیو داروها به کمک شبیه سازهای مربوطه، روش موثر و جدیدی برای کاهش هزینه ها و حذف خطرات در این نوع آموزش ها می باشد. دکتر زارع ادامه داد در حال حاضر طراحی، تولید و عرضه شبیه سازهای آموزشی مبتنی بر واقعیت مجازی (VR-based e-contents) بسرعت و در رقابتی تنگاتنگ توسط دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان در کشورهای پیشرفته پی گرفته می شود. علاوه بر تاثیرات شگرفی که این محتواهای فناورانه در تسهیل یادگیری (و نیز در درمان های پزشکی و مراقبت های بهداشتی) دارد؛ عرضه، فروش گسترده و درآمد زایی هنگفت این نوع محصولات دانش بنیان، به شکل جادویی در راستای تثبیت عنوان دانشگاه های نسل سوم و نیز توسعه مرجعیت علمی برای این گروه از دانشگاه ها و مراکز علمی مولد عمل نموده است. رشد روز افزون سایت های علمی/ آکادمیک با هدف عرضه شبیه سازهای مبتنی بر واقعیت مجازی در حوزه پزشکی با بیش از صدها بازدید روزانه از کشورهای بی شمار در سراسر جهان، مهر تاییدی بر چنین واقعیتی است. بدیهیست وقتی چنین انواعی از محتواهای آموزشی تعاملی در زمره بخش های پر بازدید از وب سایت یک دانشگاه ایندکس می شود، نهایتا در رتبه وبومتری و نیز جایگاه آن دانشگاه در نظام رتبه بندی بین المللی و به طبع آن در اقبال عمومی متقاضیان برای اخذ پذیرش از آن دانشگاه تاثیر آشکار داشته باشد. مدیر مرکز یادگیری الکترونیکی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در پایان گفت: متاسفانه هنوز جای فناوری واقعیت مجازی (VR) در آموزش علوم پزشکی کشور ما خالیست و ما امید داریم آنچه از تولیدات خود به کمک این فناوری ارائه کرده ایم، سرآغازی باشد برای ساخت شبیه سازها و آزمایشگاه های مجازی آموزشی به زبان فارسی. دکتر زارع افزود: فناوری واقعیت مجازی یک فناوری نسبتا گران است و نیازمند حمایت جدی معاونت آموزشی وزارت بهداشت است. دانشگاه علوم پزشکی مجازی می تواند سکان توسعه این فناوری را در حوزه علوم پزشکی کشور بدست گیرد و دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نیز آماده است تا با افتخار تجربیات خود را در این حوزه اختیار دانشگاه علوم پزشکی مجازی بگذارد.

NEWS_BIRJANDAVR1