ریاست
در دومین پیش رویداد کنگره بین المللی هوش مصنوعی در علوم پزشکی چه گذشت؟

"دومین پیش رویداد کنگره بینالمللی هوشمصنوعی در علومپزشکی " همراه با "نهمین همایش سالیانه حقوق سلامت بارویکرد بیوتکنولوژی و ویرایش ژنوم" در روزهای 7 الی 9 اسفندماه سال ۱۴۰۳ با حضور حدود ۲۰۰ نفر از متخصصین، اساتید و پژوهشگران حوزه حقوق، مدیریت و سیاستگذاری، بیوتکنولوژی و ویرایش ژنوم برگزار گردید.
این هم اندیشی با سخنرانی اعضای هیات علمی، محققان، نمایندگان مجلس، مدیران وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مدیران سازمان غذا و دارو، رؤسا و مدیران مراکز معتبر علمی و صنایع حوزه بیوتکنولوژی و ویرایش ژنوم، حقوقدانان وفقهای عالیقدر ایران و همچنین دانشمندان و اساتیدی ازکشورهای کانادا، هلند، بلژیک، ترکیه، پاکستان، امارات متحده عربی و عمان، صورت گرفت.
در این نشست سه روزه، بیش از ۳۰ سخنرانی علمی در حوزه حقوق، مدیریت، سیاستگذاری، هوش مصنوعی، علوم بیوتکنولوژی و ویرایش ژنوم؛ با موضوعات پیشرفتهای ایران و سایر کشورها در حوزه فناوریهای نوین، چالشها و ملاحظات اخلاقی و حقوقی، نحوه مدیریت و نظارت و خلاءهای موجود، مورد بحث، بررسی و تبادل نظر قرار گرفت.
در روز اول همایش آقای دکتر قانعی، معاون رئیسجمهوری و دبیر ستاد زیست فناوری؛ دانشگاه علوم پزشکی هوشمند را متولی امر بزرگی در طرح معضلات تکنولوژی ویرایش ژنوم معرفی کرد و همکاری بخشهای دانشگاهی و حوزوی را در حل مشکلات مرتبط خواستار شد. در سخنرانی افتتاحیه، آقای دکتر بختیاری،رئیس دانشگاه علوم پزشکی هوشمند، با اشاره به رسالتهای دانشگاه، بر عزم جدی در طرح مسائل و معضلات علمی حوزه سلامت تاکید نمود. در ادامه آقای دکتر ثابت معاون امور دانشگاهی دانشگاه علوم پزشکی هوشمند، از نقش هوشمصنوعی در جمعآوری و تحلیل مداخلات ژنی در یک دهه اخیر سخن گفت و کاربرد بیشتر هوشمصنوعی را در فناوریهای حوزه سلامت خواستار شدند. همچنین آقای دکتر حمیدیه، رئیس پژوهشکده ژن دانشگاه تهران، با عنایت به هزینههای بالای ژن درمانی، نیاز به تحقیقات گستردهتر در زمینه بیوتکنولوژی و ویرایش ژنوم را یادآور شد. در ادامه نیز آقای دکتر محمدی، رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک ایران، از فعالیت بیش از ۲۰۰ شرکت دانشبنیان و کسب دستاوردهای کمنظیر در مجموعه پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک خبر داد. در بخش دیگر برنامه آقای دکتر اسلامی تبار، مدیر گروه تخصصی حقوق سلامت دانشگاه، با توجه به بین رشتهای بودن دانش بیوتکنولوژی و ویرایش ژنوم به عنوان یکی از مهمترین حوزههای فناوریهای نوین، بر همکاری متخصصان از رشتههای مختلف تاکید کرد. آقای دکتر مرقاتی، از فقها و اساتید حقوق دانشگاه، سخنران دیگر این روز از همایش بودند که با استدلالهای فقهی و روایی، تحقیق و توسعه در زمینه دانش ویرایش ژنوم را برای دستیابی به دارو و درمان بیماریهای صعبالعلاج، بسیار صحیح و منطبق با اصول و موازین دینی و شرعی اعلام کرد.
در روز دوم همایش آقای دکتر اکرمی، رئیس انجمن علمی ژنتیک پزشکی ایران، غربالگری را جهت شناسایی جنینهای دارای مشکل بسیار ضروری عنوان کرد و با توجه به مسائل حقوقی و اخلاقی حوزه ژندرمانی، حکمرانی صحیح، شفافیت و اطلاعرسانی درست را بسیار مهم دانست. در ادامه آقای دکتر وثوق، دانشیار موسسه ملی تحقیقات سلامت، بر استفاده حداکثری از ظرفیتهای قانونی در حل معضلات سلامت تاکید کرد و آقای دکتر ماروسی، حقوقدان و مدیر موسسه HCLA لاهه، لزوم انجام تحقیقات گسترده حقوقی با هدف تدوین قوانین و مقررات برای ساماندهی دعاوی ناشی از فناوریهای نوین در حوزه سلامت را بیان نمود.
در روز سوم و اختتامیه این کنفرانس، پس از طرح مباحث مهمی از سوی آقای دکتر شهسوارانی، رئیس مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، در مورد ظرفیتهای پیشروی توسعه دانش ویرایش ژنوم، به ایراد سخنان خود پرداخت و پس از آن تبعات اخلاقی و حقوقی کاربرد این دانش و هوشمصنوعی در حوزه سلامت توسط اساتید مورد بحث قرار گرفت.
در پایان، ضمن جمعبندی سخنرانیها و مقالات ارسالی، طی بیانیهای حاضرین به اتفاق، به توجه پیش از پیش به تسهیلگری و تنظیم و تدوین قوانین، چهارچوبهای قانونی، حقوقی و سیاستگذاری در این حوزه تاکید نموده و مقرر شد جهت آگاهسازی حاکمیت، فقهای تاثیرگذار و نمایندگان مجلس، اهمیت علوم بیوتکنولوژی و ویرایش ژنوم در نظام سلامت و جایگاه ویژه آن در حفظ و ارتقای سلامت و بقای جامعه (اعم از غذا، دارو و درمان) و همچنین لزوم توجه به مسائل اخلاقی، حقوقی و نظارتی، در قالب نامهای مشتمل بر امضای اساتید حاضر به اطلاع مقامات ذیصلاح رسانده شود.
همچنین با توجه به اهمیت هوشمصنوعی و کاربرد آن در توسعه و تسریع روند تحقیقات بیوتکنولوژی، ویرایش ژنوم و رویکرد دانشگاه علوم پزشکی هوشمند در زمینه هوشمصنوعی، این دانشگاه به عنوان هسته مرکزی پژوهشهای هوشمصنوعی در توسعه فناوریهای مرتبط با بیوتکنولوژی و ویرایش ژنوم تعیین و مورد پیشنهاد حاضرین قرار گرفت و مقرر گردید شرایط همکاریهای مشترک بین انستیتو پاستور، پژوهشگاه مهندسی ژنتیک، مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، بیمارستانها و غیره فراهم و تفاهمنامههایی فیمابین منعقد گردد.
در خلال این همایش، ضمن ایجاد شرایط مناسبی جهت آشنایی و تعامل بین مدیران ارشد دانشگاه علوم پزشکی هوشمند با مدیران اجرایی سازمانها، بیمارستانها و نهادهای دولتی، توضیح جامعی از اهمیت "دومین کنفرانس بینالمللی هوشمصنوعی در علومپزشکی" که توسط دانشگاه علومپزشکی هوشمند طی روزهای ۲۴ الی ۲۶ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد، به حاضرین ارائه شده و از تمامی علاقمندان، پژوهشگران و اساتید حاضر، دعوت به عمل آمد تا در این کنفرانس حضور بهم رسانند.
نظر دهید